O funcționară a Ministerului pentru Mediul de Afaceri a avansat miercuri o nouă perioadă orientativă în care statul ar urma să lanseze ediția 2018 a programului Start-Up Nation, prin care guvernanții spun că vor acorda fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unui număr de 10.000 de antreprenori cu noi afaceri.
Sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august este perioada în care ministerul vrea să deschidă sesiunea de înscriere a planurilor de afaceri în programul Start-Up Nation și în celelalte scheme de sprijin pentru firme mici și mijlocii (IMM), potrivit Cameliei Sandu, directorul executiv al nou-înființatei Agenții pentru IMM-uri București, din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri.
„Ne dorim să lansăm programele naționale la sfârșitul lunii iulie, cel târziu la începutul lunii august.Se fac eforturi în acest sens. Nu pot să vă spun acum o dată cu exactitate. Dar ne dorim ca la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august să se lanseze Start-Up Nation”, a spus ea, chestionată de StartupCafe.ro.
Șefa Agenției București a a mai afirmat că, „cu siguranță” conducerea ministerului va face demersurile pentru a asigura finanșarea a 10.000 de IMM-uri noi din ediția 2018 a Start-Up Nation.
„Programul de guvernare estimează și pentru anul 2018 10.000 de firme beneficiare pentru programul Start-Up Nation, deci cu sigutranță conducerea ministerului va face toate demersurile astfel încât programul să se desfășoare conform declarațiilor din programul de guvernare”, a declarat Camelia Sandu.
În bugetul de stat pe anul 2018 programul Start-Up Nation are alocați 700 de milioane de lei, credite de angajament, care necesită transformarea în credite bugetare, prin rectificare bugetară operată de Guvern în semestrul al doilea anul acestui an, pentru a putea fi plătiți efectiv banii. Chiar și așa, acest buget ar ajunge doar la 3.500 de firme, la valoarea maximă a finanțării.
Camelia Sandu a făcut aceste afirmații la conferința EU Open for Business Info Day, organizată de Comisia Europeană (Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri) și de Enterprise Europe Network.
Sursa: www.startupcafe.ro