Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a declarat, vineri, că nu recomandă oamenilor să cumpere proiecte Start-Up Nation gata făcute şi câştigate, ci să elaboreze propriile planuri de afaceri care să se plieze pe dorinţele şi potenţialul lor.
Ministrul a participat, vineri, la dezbaterile Consiliului Consultativ pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, etapă obligatorie din punct de vedere legal pentru avizarea programelor şi proiectelor pe care ministerul le are anul acesta.
“Am primit foarte multe întrebări dacă Start-Up va continua anul acesta. Răspunsul este: da, va continua şi anul acesta, iar astăzi este una dintre etapele obligatorii, în care discutăm cum putem îmbunătăţi acest program. Sunt prezenţi absolut toţi factorii implicaţi în derularea proiectului, de la consultanţi, la patronate, bănci, minister, prin agenţiile regionale, fondul de garantare şi cel de contragarantare”, a declarat el presei.
Oprea a anunţat, cu această ocazie, că ministerul va elabora un ghid care să includă experienţa celor care au reuşit în acest program, ghid care să îi ajute pe noii aplicanţi.
“Vor fi mai multe modificări anul acesta. Dorin să simplificăm procesul de aprobare. Mai multe consultări vom avea săptămâna viitoare”, a precizat oficialul guvernamental.
Întrebat dacă va fi păstrată prevederea potrivit căreia câştigătorii îşi pot vinde proiectele, ministrul a răspuns că şi acest subiect este în discuţii.
Tot el a precizat că nu ar recomanda oamenilor să cumpere proiecte gata făcute: “Nu, nu aş recomanda sub nicio formă acest lucru. Atunci când cumpăr o afacere poate nu mi se potriveşte mie nu este neapărat pe dorinţele, pe potenţialul meu, pe imaginaţia mea ca antreprenor. Start-Up Nation nu este neapărat despre antreprenori, ci despre spiritul antreprenorial”, a subliniat ministrul.
Pe de altă parte, el a admis că cesiunea părţilor sociale este un drept legal, iar proprietatea este sfântă, prin Constituţie, şi, chiar dacă se ajunge aici, noul proprietar al afacerii va avea aceleaşi obligaţii.
Oprea a susţinut, totodată, că pentru ediţia din acest an a programului există bani suficienţi, însă nu a confirmat faptul că aplicaţia se va deschide în aprilie, aşa cum anunţase predecesorul său, Ilan Laufer.
“Programul 2018 are nişte paşi de urmat. Astăzi este o etapă foarte importantă. Vedem astăzi care sunt rezultatele dezbaterii şi când se finalizează voi putea, împreună cu echipa responsabilă de acest program, să anunţ. Nu-mi cereţi mie să anticipez ceva ce încă se dezbate într-o sală”, a punctat Radu Oprea.
Jurnaliştii l-au întrebat pe ministru şi care este părerea mediului de afaceri cu privire la efectele “revoluţiei fiscale”, dar acesta a refuzat să răspundă, precizând că subiectul nu a fost discutat în întâlnirea de vineri.
Reprezentanţii platformei de anunţuri online OLX au declarat, recent, pentru AGERPRES, că investighează aspectele legale privind comercializarea pe acest site a proiectelor Start-Up Nation şi că au trimis o solicitare în acest sens către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), pentru a evita orice fel de nereguli.
Aceştia au arătat că, în total, în ultimele şase luni, s-au publicat circa 200 de anunţuri pentru vânzarea de proiecte Start-Up Nation. Peste 80% dintre proiecte au fost scoase la vânzare în ultimele trei luni, iar în acest moment sunt puţin peste 100 de anunţuri active.
În replică, ministerul de resort a transmis, printr-un comunicat de presă, că cesiunea de acţiuni ale societăţilor comerciale este legală şi nu încalcă prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation, însă noii deţinători ai acestor companii trebuie să ştie că vor prelua inclusiv obligaţiile ce decurg din implementarea schemei.
Sursa: AGERPRES