Stadiul programelor naţionale de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii și procedurile de implementare a acestora în anul 2018 au fost analizate, vineri, 9 februarie a.c., de Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat, împreună cu secretarii de stat Paula Pîrvănescu și Adrian Marius Dobre în cadrul reuniunii Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CCDIMM), din care fac parte reprezentați ai mediului de afaceri, sindicatelor și administrației publice.
„Empatizez cu mediul de afaceri, cu atât mai mult cu cât în decursul anilor, am fost în situația dumneavoastră, am făcut parte dintr-o organizație a oamenilor de afaceri şi înțeleg foarte bine frustrarea pe care e posibil să o simțiți atunci când considerați că opiniile dumneavoastră nu sunt luate în serios de către autoritățile statului. Aveți în mine acel partener de dialog care vă va asculta cu toată deschiderea, pentru că numai printr-un dialog onest și constant vom putea să ne îmbunătățim activitatea, vom reuși să producem și să livrăm programe performante, fiabile și ușor accesibile dumneavoastră, mediului de afaceri “, a transmis ministrul Ștefan-Radu Oprea, în cuvântul său de deschidere, celor prezenți la reuniune.
Ministrul a subliniat necesitatea formării unui ecosistem antreprenorial, în care componenta legislativă, infrastructura mediului de afaceri şi cultura antreprenorială să genereze coerența şi stabilitatea necesare stimulării mediului de afaceri. În acest sens, ministrul Oprea a subliniat importanţa acestor consultări pentru programele lansate, astfel încât acestea să fie unele eficiente, care să răspundă nevoilor reale de pe piaţă şi să contribuie la creşterea spiritului antreprenorial.
S-au analizat, în cadrul reuniunii, paşii parcurși în derularea programelor de sprijinire a dezvoltării IMM-urilor, stadiul actual şi acţiunile planificate pentru anul 2018, cei prezenţi fiind invitați să propună soluţii pentru simplificarea accesului la finanţare şi fluidizarea absorbţiei fondurilor nerambursabile.
Ministrul Ștefan-Radu Oprea a lansat în dezbatere mai multe teme, legate de promovarea programelor şi îmbunătăţirea comunicării, criteriile de selecţie a proiectelor şi prioritățile avute în vedere în acest demers, necesitatea unei abordări unitare în toate agenţiile teritoriale, precum şi subiectul cesionării unor proiecte în cadrul Start-Up Nation.
Referitor la acest program, ministrul Oprea a anunţat că el va continua în 2018 şi ministerul va elabora un catalog cu exemple de bună practică, util noilor aplicanţi prin prezentarea experienţei celor care au reuşit şi care pot constitui modele pozitive pentru noii aplicanţi. Totodată, a transmis, celor prezenţi, preocuparea majoră a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pentru informarea antreprenorilor, adăugând că la nivelul instituției există un proiect în acest sens.
Reprezentanții mediului de afaceri au împărtăşit, în cadrul discuţiilor, aspecte din experienţa din teritoriu în implementarea programelor naţionale şi au făcut propuneri pentru îmbunătăţirea procedurilor de implementare a programelor în sensul simplificării documentaţiilor şi a procedurilor de achiziţii. Îmbunătăţirea platformelor informatice, întocmirea punctajelor, precum şi necesitatea educaţiei antreprenoriale şi a mentoratului în cazul aplicanţilor au fost câteva dintre aspectele dezbătute de participanţi. Au fost evidenţiate, în acest context, importanţa accesului la finanţare bancară şi a existenţei unei minime cofinanţări din partea investitorului.
La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor patronale şi ale oamenilor de afaceri, partenerii de implementare a programelor naţionale pentru sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii – BCR, CEC Bank, Banca Transilvania, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare, consultanţi,precum și ai Agențiilor teritoriale pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare Export.
Evenimentul face parte din seria consultărilor cu partenerii de dialog și societatea civilă, inițiate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, pentru creșterea gradului de transparență a deciziilor administrației publice și implicarea actorilor interesați în dezbateri cu impact asupra mediului de afaceri, comerțului, investițiilor și sectorului întreprinderilor mici și mijlocii.
Sursa: www.imm.gov.ro