Start-up Nation: A fost publicată lista aplicanților și a punctajelor înregistrate în aplicație

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat lista aplicanților în cadrul Programului Start-up Nation România în ordinea numerelor RUE. Lista conține numele companiilor solicitante, punctajele înregistrate de aplicație, numărul de locuri nou create, precum și alte informații privind modalitatea de obținere a punctajului înregistrat de aplicația online.

 

Descarcă lista aplicanților (nr. RUE) – MMACA.

 

Sursa: www.fonduri-structurale.ro

 

PNDR: S-a prelungit termenul de depunere pentru submăsura 6.3 – dezvoltarea fermelor mici!

AFIR a anunțat prelungirea termenului de depunere a cererilor de finanțare în cadrul submăsurii 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Noul termen de depunere a cererilor de finanțare este 31 august 2017, ora 16.00.

Alocarea financiară stabilită pentru sesiunea din acest an aferentă submăsurii (sM) 6.3 este de 100 milioane de euro. Depunerea proiectelor se face în limita a 200% din alocarea pentru sesiune. Până în prezent au fost depuse on-line 2.152 de cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 32,2 de milioane de euro. Dintre acestea, 676 de cereri de finanțare au fost depuse pentru zonă montană.

„Autoritatea de Management pentru PNDR a decis prelungirea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare cu o lună pentru a asigura o sansă și celor care nu au reușit din motive independente de ei să termine de întocmit documentația pentru depunere până la această dată. De asemenea, faptul că această submăsură încă dispune de fonduri, iar punctajul este unul ușor de atins, va permite mai multor fermieri mici să obțină o finanțare care să le asigure un start bun spre o exploatație agricolă mai puternică, care să acceseze în viitor sprijin financiar mult mai consistent.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian –  Ionuț CHESNOIU.

Sprijinul acordat prin PNDR 2020 pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil și este în valoare de 15.000 de europentru un proiect. Pragul de calitate lunar, stabilit pentru perioada de depunere 1 – 31 august 2017 este de 15 puncte.

Descarcă anunțul de primire proiecte actualizat

Sursa: www.fonduri-structurale.ro

Laufer: În două săptămâni începe contractarea proiectelor pe Start-up Nation! Punctajul minim estimat pentru finanțare: 90 de puncte!

Conform ministrului Ilan Laufer, în cadrul Programului Start-up Nation România au fost depuse 19026 de proiecte valide, 270 fiind înregistrate greșit sau au erori de înregistrare.

Distribuția punctajelor planurilor de afaceri depuse:

 • 100 puncte: 3983 planuri de afaceri
 • 95 puncte: 4566 planuri de afaceri
 • 90 puncte: 4684 planuri de afaceri
 • 85 puncte: 2228 planuri de afaceri
 • 80 puncte: 1542 planuri de afaceri
 • 75 puncte: 1142 planuri de afaceri
 • 70 puncte: 558 planuri de afaceri
 • 65 puncte: 112 planuri de afaceri
 • 60 puncte: 62 planuri de afaceri
 • 55 puncte: 55 planuri de afaceri
 • 50 puncte: 94 planuri de afaceri

Conform calculelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, 8653 de planuri de afaceri din cele 19026 vor putea fi finanțate din bugetul alocat anul acesta Programului Start-up Nation România (cca 1,7 mld lei, din care 500 milioane de lei fonduri europene). Prin urmare, punctajul minim pentru a primi finanțare se estimează la 90 de puncte. Conform datelor din acest moment, vor primi finanțare proiectele evaluate la 100 și 95 puncte și cel puțin 104 din cele 4684 planuri de afaceri evaluate cu 90 de puncte. Restul proiectelor vor rămâne conform lui Ilan Laufer „în așteptare”. Criteriile de departajare sunt:

 • numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului;
 • numărul de locuri de muncă ocupate de persoane defavorizate*/absolventi după anul 2012/șomeri
 • achiziția de echipamente tehnologice;
 • activitatea pe care accesează programul;
 • data și ora înscrierii în program

„Caut și soluții alternative pentru a reuși să le acordăm un sprijin celor care nu vor intra la finanțare” a menționat Ilan Laufer în cadrul unei conferințe de presă de astăzi de la sediul Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Ministrul a mai declarat că în condițiile actuale, nu ia în calcul o sesiune suplimentară pentru Programul Start-up Nation în acest an.

Conform ministrului, evaluarea planurilor de afaceri depuse cu 100 de puncte a demarat de săptămâna trecută, pentru a „nu pierde timpul”, iar contractarea acestora va demara în două săptămâni.

Evaluarea tuturor planurilor de afaceri va dura, conform estimărilor ministrului Laufer, 45 de zile.

Zilele următoare vor fi finalizate negocierile cu cele trei bănci partenere pentru stabilirea condițiilor finale de acordare a creditelor punte.

 

Sursa:http://www.fonduri-structurale.ro

40.000 Euro pentru tineri care nu mai învață și nu au nici job – statul vrea să-i facă patroni, cu fonduri UE. Liceul tehnologic contează

Statul vrea să acorde fonduri europene de până la 40.000 de euro unor tineri care nu sunt încadrați în vreo formă de învățământ și nici nu lucrează, bani cu care să-și deschidă mici afaceri. Cei care au urmat școala profesioală sau liceul tehnologic, chiar și fără bacalaureat, ar urma să fie avantajați. Informațiile apar în două propuneri de ghiduri ale solicitantului pentru Programul Operațional Capital Uman, lansate în dezbatere de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Ministerul a scos în dezbatere publică propunerile de ghiduri ale solicitantului pentru Programul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri NEETs, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Tinerii NEET sunt cei cu vârste de 16-24 de ani, care nu sunt încadrați în nicio formă de învățământ și nici nu au serviciu.

Cele două linii de finanțare însumează 60 de milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, și ar urma să fie valabile în toată țara.

Din acești bani ar urma să fie finanțate cursuri de calificare și măsuri de ocupare a forței de muncă, dar și programe de antreprenoriat în care unii dintre tinerii NEETs ar urma să primească îndrumare și educație în domeniu, precum și un grant de maximum 40.000 de euro pentru a-și face mici afaceri.

Conform propunerilor de ghiduri, dintre tinerii NEETs două categorii ar putea fi incluse în aceste programe antreprenoriale:

 • Tinerii NEET care au finalizat învățământul obligatoriu fie vor fi plasați de către AJOFM pe un loc de muncă vacant, fie vor fi cuprinși într-un program de sprijin financiar pentru înființarea de întreprinderi și consiliere și formare în domeniul antreprenoriatului sau vor putea opta pentru programele formare profesională.
 • Tinerii NEET ușor ocupabili fie vor fi plasați de către AJOFM pe un loc de muncă vacant, fie vor fi cuprinși într-un program de sprijin financiar pentru înființarea de întreprinderi și consiliere și formare în domeniul antreprenoriatului sau program de formare profesionala.
neet

Mecanismul sprijiului pentru tinerii NEETs

Calificarea profesională contează mai mult decât bacalaureatul

Potrivit Legii educației, ”învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020”.

Așadar, cel puțin teoretic, și tinerii care nu au luat bacalaureatul, dar au finalizat învățământul obligatoriu vor putea intra în programele de antreprenoriat.

Contactați de StartupCafe.ro, reprezentanții Ministerului Dezvoltării au explicat, însă, că pentru a putea obține banii de afaceri un tânăr NEET trebuie să se încadreze în categoria celor ușor ocupabili, adică să aibă și o calificare profesională, pe lângă învățământul obligatoriu absolvit.

Explicația MDRAPFE:

 • Pentru a beneficia de sprijin în vederea deschiderii unei afaceri prin intermediul proiectelor finanțate prin prezenta cerere de propuneri de proiecte, un tânăr NEETs trebuie să se încadreze în categoria de ocupabilitate ușor ocupabil. În determinarea categoriei de ocupabilitate, finalizarea studiilor obligatorii este unul din criterii, dar nu este singurul criteriu avut în vedere.
 • Altfel spus, procesul de profilare este un proces complex, în care finalizarea studiilor și obținerea unei calificări relevante pe piața muncii joacă un rol determinant. Ghidul solicitantului condiții specifice nu prevede un nivel punctual al studiilor absolvite peste învățământul obligatoriu, dar, conform metodologiei de profilare a ANOFM, în lipsa unei calificări, o persoană în căutarea unui loc de muncă nu poate fi încadrată în categoria ușor ocupabil.
 • Din punct de vedere tehnic, profilarea tinerilor NEETs este în sarcina exclusivă a agențiilor de ocupare a forței de muncă județene și din municipiul București. După ce un tânăr NEETs este profilat, reprezentanții AJOFM direcționează tânărul aflat în căutarea unui loc de muncă către serviciile active de ocupare care se potrivesc profilului său.
 • O persoană poate beneficia de sprijin în vederea demarării unei afaceri doar în cazul în care Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă de pe raza căreia tânărul NEETs își are domiciliul/ reședința stabilește că această măsură activă de ocupare este recomandabilă profilului ocupațional al persoanei respective.

Așadar, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă  vor fi cele care îi vor tria pe tinerii NEETs fie pe calea patronului, fie pe calea angajatului.

În plus, pentru a fi selectați de ANOFM în grupul celor care pot fi trimiși la antreprenoriat, tinerii respectivi ar trebui să se afle în căutarea unui loc de muncă, mai arată ministerul.

 • Conform metodologiei de profilare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, asistența pentru începerea unei afaceri este o măsură activă de ocupare potrivită doar pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care se încadrează în categoria de persoane ușor ocupabile.

Punând cap la cap aceste explicații, am putea lua teoritic cazul unui tânăr care a terminat un liceu tehnologic, a dat un examen de certificare a calificării profesionale (tehnician într-un domeniu), dar nu a obținut și bacalaureatul.

El nu va putea merge la faculate, dar ar putea, teoretic, să intre în programele de antreprenoriat ca tânăr NEET, cu educație obligatorie finalizată și cu o calificare profesională relevantă pentru afacerea pe care vrea să o inițieze.

La fel și un tânăr care a terminat un liceu teoretic, care nu a luat bacalaureatul, dar care mers mai departe la o școală postliceală și a obținut de acolo o calificare profesională (după 2 ani).

Șanse mari ar putea avea cei care au luat bacalaureatul și au terminat și o facultate și care au căutat, dar nu și-au găsit de lucru.

Procedura ANOFM de profilare a tinerilor NEETs punctează în primul rând calificarea profesioală relevantă, urmată de studiile efectuate (dacă au urmat cel puțin învățământul obligatoriu), existența unei calificări oarecare, dacă fac parte dintr-un grup vulnerabil, dacă au acces facil la poli de dezvolare, experința profesională de cel puțin 1 an.

someri
Punctajul ANOFM la profilarea șomerilor

Cum vor ajunge banii la tinerii NEETs

Drumul tinerilor până la cei 40.000 de euro pentru afaceri va fi destul de lung. Ei nu vor putea obține direct acești bani.

Instituții de stat și organizații non-guvernamentale ar urma să fie cele care vor cere banii pentru a face proiecte de maximum 3 milioane de euro, care să dureze până la 12 luni.

Tipurile de solicitanți și parteneri eligibili pentru a cere banii sunt următoarele:

 •     furnizori de formare profesională continuă autorizaţi, publici şi privaţi;
 •     furnizori de servicii de ocupare / evaluare şi certificare a competenţelor autorizaţi;
 •     organizaţii sindicale şi patronale;
 •     asociaţii profesionale;
 •     Camere de comerţ şi industrie;
 •     ONG-uri;
 •     Organizatii de tineret;
 •     universități acreditate;
 •     Ministerul Economiei şi instituţii/ agenţii/ organizaţii subordonate/ coordonate de acesta;
 •     Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat şi instituţii/ agenţii/ organizaţii subordonate/ coordonate de acesta.

Condiții pentru viitorii patroni

Abia în cadrul proiectelor mari de maximum 3 milioane de euro vor putea fi selectați tineri care nu mai studiază și nici nu au job, pentru a fi pregătiți în afaceri și pentru ca, la final, unora dintre ei să li se acorde cei maximum 40.000 de euro.

Fiecare proiect va prevedea crearea și funcționarea, prin acordarea de ajutoare de minimis, a cel puțin 15 firme, conform propunerii actuale de ghiduri.

La un buget total de 60 de milioane de euro, ar însemna un număr maxim de 20 de proiecte mari, care vor acorda, așadar, ajutoare nerambursabile de până la 40.000 de euro fiecare pentru cel puțin 300 de firme în total, la nivel național.

Sunt și anumite condiții pentru tinerii NEET care vor să fie patroni:

 • Trebuie să facă mai întâi cursuri de antreprenoriat de 5 luni.
 • Vor fi îndrumați să-și facă planuri de afaceri, iar cei ale căror planuri sunt fost selectate pentru a primi maximum 40.000 de euro trebuie să mai facă și un stagiu de practică în cadrul unei firme existente, funcționale, a cărei activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN cu cea aferentă planului de afaceri selectat.
 • Firmele nou înființate de tinerii NEET vor trebui să aibă sediul social și, după caz, punctul/ punctele de lucru în mediul urban, în regiunea de dezvoltare în care se implementează proiectul.
 • Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze, la cel târziu 6 luni de la semnarea contractului de ajutor de minimis, cel puțin 2 persoane în mica sa firmă nou-înființată.
 • Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înființate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul sau reședința în regiunea de dezvoltare în care se implementează proiectul, în mediul urban sau rural.

Resurse:

Descarcă de AICI si de AICI propunerile de ghiduri ale solicitantului privind schemele de antreprenoriat pentru tinerii NEET

Sursa: http://www.startupcafe.ro

Start-up Nation 2017: Ministrul Laufer își prezintă scuze pentru mesajele contradictorii privind înscrierea. Top județe la aplicanți

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, și-a prezentat scuze, vineri, pentru mesajele contradictorii pe care le-a lansat zilele trecute despre posibilitatea de a prelungi înscrierea în programul Startup Nation 2017, sesiune care se încheie vineri, 14 iulie, la ora 20.00. Bugetul alocat programului a fost depășit cu mult de sumele cerute în planurile de afaceri depuse deja, ceea ce face ca o nouă sesiune de înscriere anul acesta să fie aproape imposibilă.

Dorința mea fost să avem absorbție de 100%. Situația cu o săptămână înainte de închidere era așa și așa, aveam doar 4.000 și ceva de dosare, lucru care m-a pus pe gânduri. Asta a fost intenția mea, a fost o intenție bună, îmi cer scuze dacă am comunicat-o greșit” – a spus Laufer, prezent la aniversare Consiliului Național al IMM-urilor.

Prezet la cea de-a 25-a aniversare a Consiliului Național al IMM-urilor, Laufer a recunoscut că a trebuit să dea explicații premierului Florin Tudose în legătură cu acest incident.

”Nu e vorba neapărat că mi s-a reproșat. Am avut o discuție, am explicat ce s-a întâmplat, a înțeles că dorința mea a fost una bună, de a avea o absorbție cât mai mare și discuția s-a încheiat aici” – a menționat Laufer, la conferința aniversară a CNIPMMR..

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a reiterat că va face o nouă sesiune de înscriere în prograul Start-up Nation, anul acesta numai dacă vor rămâne sume disponibile, în cazul în care unii aplicanți s-ar retrage din program sau ar fi delarați neeligibili într-un număr suficent de mare.

”În momentul în care am luat decizia să prelungim cu a doua sesiune, am luat în calcul că vom avea undeva între 8.000 și 10.000 de firme, iar gradul de abdorbție nu este niciodată de 100%. Sunt firme care se retrag sau care nu sunt eligibile și mi-am făcut un calcul real că vom acoperi undeva la 5-6 mii de proiecte. (…) Săptămâna trecută au apărut anumite probleme cu serverele și unele dintre firmele care voiau să se înscrie în program nu au reușit să finalizeze actele și am cerut să fie urgentat acest lucru. S-au rezolvat problemele între timp. În ultimele două zile s-au înscris peste 5.000 de firme în program, asta înseamnă că foarte multe firme care era în stand-by au reușit să-și scoată acele și să se înscrie”, a spus Laufer.

El a precizat însă că vineri, dimineața erau deja înscrise 13.500 de plauri de afaceri, care acopereau circa 2,7 miliarde de lei, cu mult peste bugetul alocat de 1,7 miliarde de lei.

”Sunt mult mai încrezător că vom reuși o absorbție ridicată. Totuși dacă vor rămâne sume alocate, după evaluare, voi ieși să anunț dacă va fi o nouă sesiune” – a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, perioada de evaluare durează între 30 și 45 de zile. ”Este un volum mare de lucru. O să fac tot ceea ce ține de mine să fie semnate toate contractele de finanțare până pe data de 27 septembrie 2017”.

Reamintim că miercuri ministrul Ilan laufer a anunțat pe pagina sa de Facebook prelungirea sesiunii de înscriere a programului Start-up Nation, însă, în urma criticilor dure aduse de antrepreorii care deja au aplicat, a revenit după două ore anunțând că nu va mai prelungi sesiune, ci va organiza una nouă doar în cazul în care vor rămâne fonduri nedistribuite din bugetul alocat programului.

Cifrele Start-up Nation la zi: topul județelor

 • Vineri, dimineața erau depuse 13.500 de planuri de afaceri
 • 24.000 de locuri de muncă noi însumau planurile de afaceri depuse
 • Un buget estimat la 2,7 miliarde de lei însumau toate planurile de afaceri depuse, peste alocarea de 1,7 miliarde de lei.
 • 22.000 de useri erau înregistrați pe aplicația de înscriere
 • Rata de înscriere a planurilor de afaceri ajunsese la 4 proiecte pe minut, vineri dimineața.
 • În ultimele dpuăzile s-au depus 5.000 de planuri de afaceri.
 • Creditele bugetare de 500 de milioane de lei (din totalul de 1,7 miliarde alocate programului în ediția 2017) au fostepuizat deja de dosarele depuse în mediul urban în afară de regiunea București-Ilfov. ”Cele 500 de milioane de lei alocate pe fonduri europene sunt deja absorbite de proiectele depuse. Asta înseamnă că putem să cerem niște bani în plus de la fondurile euroene pentru Startup Nation”.

Top județe la planuri depuse:

 1. București – 1.406
 2. Cluj: 1.223
 3. Timiș: 500
 4. Iași: 500.

Sursa: http://www.startupcafe.ro

 

Programul Start-Up Nation va avea o sesiune suplimentară, în acest an, în limita resursei financiare rămase neconsumate, după evaluarea dosarelor înscrise în actuala etapă

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat anunță oficial că, în actuala sesiune, ultima zi de înscriere în Programul Start-Up Nation este vineri, 14 iulie, ora 20:00.

Există un mare număr de potențiali candidați care nu și-au putut finaliza procedura de înscriere, urmare a faptului că n-au reușit să-și înființeze în timp util noile firme – condiție obligatorie a programului – dat fiind suprasolicitarea infrastructurii tehnice a Oficiului National Registrul Comerțului și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Prin urmare, imediat după evaluarea dosarelor depuse în actuala etapă și în limita resursei financiare rămase, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va organiza o nouă sesiune de înscrieri.

Obiectivul nostru esențial este să încurajăm tinerii antreprenori și pentru acest lucru este de bun simț să folosim până la ultimul leu resursa bugetară alocată. În acest sens trebuie interpretate declarațiile și atitudinea mea despre programul Start-Up Nation. Am avut reprezentarea că ar fi fost mai simplu să prelungim actuala sesiune…din păcate, motive de ordin juridico-birocratic, pur și simplu, împiedică acest lucru. Ne rămâne, în schimb, opțiunea unei noi sesiuni în perioada imediat următoare, pe care o vom anunța în timp util și care se va desfășura după aceleași reguli ca și actuala sesiune de înscrieri”, explică ministrul Ilan Laufer.

Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanțare de 1 713 798 mii lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activității a 10 000 de noi firme înființate după 31 ianuarie 2017.

Sursa: http://www.aippimm.ro/

 

Astăzi s-a lansat programul de finanțare “Fondul pentru acțiuni în domeniul managementului energiei durabile (SEAF)”

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene organizează conferința de lansare a proiectului de finanțare “Fondul pentru acțiuni în domeniul managementului energiei durabile” din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano – Român.

MDRAPFE are rolul de Organism Intermediar pentru implementarea Ariei de concentare tematică 4 – “Îmbunătățirea mediului înconjurător” în cadrul căreia este finanțat acest proiect.

Astăzi, în cadrul acestui eveniment RoGBC va prezenta proiectul “Instituționalizarea Premiului European pentru Energie în România” (EEA).”

 

Sursa: www.rogbc.org

POCU: Ghidul „Măsuri integrate de prevenire a părăsirii timpurii a școlii”, publicat spre consultare!

Organismul Intermediar din cadrul Ministerului Educației Naționale a publicat ieri, 11 iulie 2017,  în consultare Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice „Măsuri integrate de prevenire a părăsirii timpurii a școlii” din cadrul POCU.

 

Tipurile de activități care vor fi finanțate în contextul acestui apel de proiecte sunt în principal cele care vizează acțiuni complementare de educație prin oportunități de învățare formală și nonformală adresate elevilor din învățământul obligatoriu aflați în situații de risc de părăsire timpurie a școlii, inclusiv prin dezvoltarea și furnizarea de curriculum la decizia școlii orientat spre valorificarea potențialului socio-economic, cultural local și a parteneriatelor cu actori relevanți, precum și prin îmbunătățirea competențelor profesionale ale personalului didactic în vederea implicării directe în măsuri de educație locală în sprijinul creșterii șanselor de acces la o educație de nivel superior și a angajabilității viitorilor absolvenți.

Propunerile sau observațiile privind îmbunătățirea documentelor se pot transmite până la data de 24 iulie 2017 la adresa de e-mail: educatie@fonduri-ue.ro.

Ghidul Solicitantului Condiții Specifice este aferent Axei prioritare 6 ”Educație și competențe”, Prioritatea de investiții 10 (i) ”Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare”.

Sursa: www.fonduri-ue.ro

Start-up Nation: Banca Transilvania, CEC și BCR vor acorda credite-punte în program

Banca Transilvania, CEC Bank și Banca Comercială Română vor acorda credite-punte firmelor beneficiare în programul Start-up Nation, fiind selectate ca bănci partenere, a anuntat, luni, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Creditele-punte îi vor ajuta pe beneficiarii care le solicită să își acopere cheltuielile curente din programul de finanțare până la eliberarea tranșelor din ajutorul de minimis de până la 200.000 de lei.

”În vederea derulării Programul Start–up Nation, aprobat ca schemă de minimis prin Ordinul Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat cu nr 692/06.06.2017,  Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat intenţionează să încheie convenţii de colaborare cu instituţii de credit. Instituţiile de credit interesate de încheierea acestor convenţii au transmis oferte de parteneriat privind colaborarea în vederea implementării Programului Start–up Nation în anul 2017.

În urma analizei ofertelor depuse au fost selectate următoarele instituții de credit:

 • Banca Transilvania
 • CEC Bank
 • Banca Comercială Română”.

Avantajul creditului-punte va fi acela că antreprenorii își vor putea acoperi cheltuielile curente în proiect până la efectuarea celor maximum 3 tranșe de plată din ajutorul nerambursabil maxim de 200.000 de lei.

Cei care vor aplica vor avea acces foarte rapid la bani, nu va trebui să depună nicio garanție personală, iar acest credit-punte va fi folosit între perioada în care ei vor efectua cheltuielile și perioada de certificare și decont și după aceea sumele care le revin și închid practic creditele-punte către partenerul de implementare” – explicat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, vinerea trecută.

Dobânzile și comisionale băncilor, precum și comisionul de garantare a creditului către Fondul Național de garantare vor fi cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul nerambursabil.

Dobânzile și comisionale maxime la creditul-punte

Statul impune viitoarei bănci partenere o serie de condiții  pentru creditele-punte pe care aceasta le va acorda beneficiarilor care vor avea nevoie să-și asigure astfel cheltuielile până la eliberera tranșelor de ajutor nerambursabil:

 • dobânda la credit: pachet dobândă fixă de maxim 5%/an;
 • comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
 • comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;
 • alte comisioane: max 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;
 • garanţii: 80% din valoarea creditului garantat  de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și în completare garantare cu  bunurile achiziţionate în cadrul programului si diferența garantată cu bunurile achiziționate prin Program;
 • perioada de analiză și solutionare a creditului punte maxim 20 zile de la solicitarea creditului.

Sursa:  www.startupcafe.ro

Dorești finanțare nerambursabilă prin programul Start-Up Nation?

Click pentru ghid practic de accesare în 8 pași